2012 ~ Mysura's Diary

Assalamualaikum.

Hello there! I am Maisurah Mazhar; 20 years old in 2012. I am wannabe Chef / Entrepreneur. I'm a simple person with a simple life. I just want to thanks to Allah the almighty because give me life to live in this earth. Last but not least, thanks to people who love me and caring for me. Nice to meet you :)

Islam

Dear Allah, I don't know your plan for me and at times it can be scary. But I know you have a purpose for me and everything I am going through is for good reason. insyaAllah. Islam is my way of life.

Photography

Let your words be few, and your exposures many. Life is like photography, we develop from the negatives.

Food and culinary arts

Variety's the very spice of life that gives it all its flavor. Food taste better when you eat it with your family. Good food, good life.

Lifetime

friendship means understanding, not agreement. It means forgiveness, not forgetting. It means the memories last, even if contact is lost. Relationship because of Allah feels pure and sincere.

21 May 2012

Resepi Haniva - Ikan mentah





 Assalamualaikum.. lama betul tak update blog ni. dah bersawang-sawang. hehe.. hari ni saya nak share satu resepi yang menjadi favorite saya. nama masakan tersebut adalah HANIVA. ianya adalah sejenis masakan yang tidak perlu dimasak menggunakan gas atau bahan api. bahan yang digunakan adalah isi ikan dan perahan limau nipis. dan kombinasi ini membuatkan ikan yang sudah dihiris nipis tersebut masak dengan adanya asid dri limau nipis tu. dan rasanya pun sangatlah sedap! meh kita tengok resepi tu, apa lagi, buat lah..hehe :) 

bahan-bahan yang diperlukan:
1 potong isi ikan dihiris nipis (ikan tenggiri, ikan merah, ikan kerapu. mana2 pun boleh asal ada isi ikan)
3 ulas bawang putih dihiris nipis
2 ulas bawang merah dihiris nipis
3 tangkai daun sup dihiris nipis
3 tangkai cili padi dihiris nipis (warna hijau dan merah)
2 biji limau nipis sedikit gula dan garam untuk rasa

 cara-caranya:
1. gaul sebati bahan yang telah dihiris nipis.
2. masukkan perahan limau nipis kedalam bahan tersebut.
3. perasakan dengan gula dan garam.
4. gaul sebati dan rasa. klu kurg gula, leh tambah. jangan masuk jus limau tu terlalu banyak. hanya sekadar cukup2 sahaja ye. xmau lah nnt masam pulak.. ok :)
5. simpan didalam peti sejuk seketika. hidang sejuk-sejuk. sedap dimakan dengan nasi panas begitu saja! :D oklah, resepi ni mudah untuk orang bujang. ataupun apabila gas dapur habis mcm saya nih.. hehe..



selamat mencuba dan selamat menjamu selera!! :))

 Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)

25 March 2012

orange cupcakes recipe ;)



Assalamualaikum.
hai semua, berjumpa lagi kita dalam segment "house of lifeee!" hahaha..gurau je :p
oklah hari ni nak share beberapa gambar photoshoot food saya dan juga resepinya sekali. hehe. baguskan? haha, sharing is caring but not all. saya share apa yang saya mampu je. oklah, hari ni saya nak share resepi orange cupcakes dgn share gambar yg sy photoshoot :)

dah dua kali saya buat muffin ni, dan sangat sedap :) adik sy and family sy suka :) sbb rasa oren dia sgt lah urm! hehe..

mula2 tengok gambar dulu ye ;)



ini lah resepinya :

1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
1/2 tsp garam
2 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 tsp esen vanila
1/2 cawan perahan jus oren
1/2 cawan butter

kaedah:

1. gaul sebati gula dan butter sehingga kembang (warna agak putih dan gebu)
2. masukkan kuning telur satu persatu dan gaul, masukkan pula esen vanilla, gaul sebati.
3. masukkan tepung dan garam sedikit-sedikit ke dalam gabungan telur diatas.
4. dalam bekas lain, putih telur dipukul sehingga likat (meringue)
5. kaup balik pukulan putih telur tadi (meringue) ke dalam batter tepung.
6. masukkan jus oren ke dalam dan gaul sebati ;)
7. masukkan batter ke dalam cawan muffin separuh penuh. bakar dalam oven selama 15 minit, suhu 180 darjah selsius :)



cupcakes yang saya buat ni sebenarnya nak jual. kembar saya yang akan jual kat UM tempat kolej dia :)
so, saya tak buatlah icing ke apa, nnt susah pula nak simpan untuk dijual. tapi kalau anda semua nak letak icing tu pun boleh. ni saya bagi resepinya :

1 1/2 cawan gula icing
1/8 tsp garam
1 tbsp grated orange
3 tbsp butter
2 - 3 tbsp jus oren

kaedah:
1. masukkan semua bahan dalam mangkuk, dan gaul hingga likat menggunakan hand mixer.



sebenarnya resepi ni saya ambil dari blog mat salleh mana ntah, dan saya tukar ikut kesenangan saya. so senanglah saya nak buat nnt :) apa2 pun, semoga korang berjaya membuat cupcakes ni dgn jayanya. cuba tau! :D hehe

klu nak apa2 resepi atau ada apa2 soalan berkenaan apa2 pun (blog, photography, masakan, pastry) leh lah tanya kat saya, emel je maisurahmazhar@yahoo.com ye :) insyaAllah sy akan respon.

oklah, gtg now :)
Assalamualaikum...

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)

23 March 2012

cuti sekolah ke PSN :)



Assalamualaikum semua..
hari ni nak share gambar dan pengalaman saya ketika saya dan adik saya pergi ke Pusat Sains Negara (PSN). walaupun dah pernah pergi sebelum ini (dah lama dah, dulu time budak2 sekolah lagi..hehe) tapi kali ni PSN yg saya pergi lain skit. kiranya, dpt pergi lama2 lah. dapat hayati betul2 dan dpt main2 puas2..hehe ;)

apa2 pun, enjoy tengok gambar ye :)

The Pusat Sains Negara (PSN) :D

my adik :) mahirah-mazhar.blogspot.com
Sebenarnya, kami pergi ni pun sebab adik saya nak sangat pergi. pergi time cuti sekolah. best jugaklah tapi penat..huhu. gambar seterusnya anda boleh lihat selepas sahaja masuk pintu utama PSN :D

rumpai laut yg dapat dilihat pada pintu masuk utama :)

kolam ikan yang boleh disentuh :)

ikang! :D

susah betul nak tangkap gambar ikan ni, berenang laju sgt :p
ok..lepas je kami godek2 kat luar, tiba masanya kami masuk kedalam.. banyak jugak lah benda dlm tu..byk nak tangkap, tp malangnya dlm sana gelap sikit. so sy tangkap apa yg kamera sy je boleh nampak.. korang try lah pergi.. dewasa RM6 manakala kanak2 pula RM3 :)

haha! tulang ikang je :)

bulan :D

kawasan perumahan :)

kereta api bergerak menggunakan kaki anda! :D

gambar2 manusia yang berjasa pada dunia berkenaan dgn sains

piano kaki! :D
ok..dah penat round2 satu bangunan tu, skrg masa untuk berjalan kat luar pulak.. tapi masa kitorg jalan kat luar tu, cuaca agak panas. rasa nak pitam pun ada..adehh! tapi berusaha jugak sampai penamatnya :) hehe.. gambar ni ambil kat dalam taman rama2. taman tu sgt best sbb rama2 tu berterbangan disekeliling anda! tapi sedih lah jugak ada rama2 yg kena pijak..huhu :( kesian rama2 tu..kecik sgt sampai kena pijak...hehe. kat taman tu pun ada arnab, ulat besar!, katak pelik, bunga dan macam2 lagi :)

fuiyyoo..mcm dinosour pulak..haha :)

bunga di taman rama-rama :D

rama2 :)
baiklah, itu sahaja yang dapat saya kongsikan untuk kali ni. sebenarnya benda ni dah lama berlaku, cuma saya ni pemalas nak update blog..tak mcm waktu sy sem 1..ada gambar je terus update..skrg ni pemalas! haha.. suka hatilah haizz :D kehkeh..nnt kan post sy akan dtg. gambar dah ada cuma mcm biasalah, malas nak update..hehe :)

assalamaulaikum :)
Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)

01 January 2012

Happy New Year :)



Assalamualaikum :)
hello! lama dah tak updated blog ni. tapi takder lah lama sangat pun kan. hari ni saya nak update pasal percutian saya ke Sabah :) so, tenangkan fikiran dulu sebelum menghayati cerita ini seterusnya..

saya cuti selama seminggu (maksudnya tak kerja and tak praktikal. wohoo! :p haha) dari 25hb disember sampai 31 disember 2011. so hari ni dah new year. tak larat nak update blog sebenarnya. tetiba demam -___-" isk isk..

25hb disember - Ahad
bertolak dari rumah nak check in flight pkul 3 ptg. sebelum naik saya ngan maisarahmazhar.blogspot.com makan2 kat mcd dulu :)

prosperity :)
lepas makan, duduk2 sekejap lepastu terus otw ke pintu untuk naik flight. dalam flight tu ngantuk sangat, so sy banyak tidur je. haha. bangun waktu makan je :p

chicken satay with rice :)
then sampai kk airport terus pergi suria sabah. Jalan-jalan and beli kfc barrel dengan kek untuk sambut hari lahir saudara kat sana. nama dia Adi :) . lepastu terus balik kampung kat tamparuli :) untuk makan2.. haha :p

26 disember - isnin
Hari esoknya, kami semua pergi ke penampang. jalan2. lepas tu pergi tengok air terjun Mahua kat tenum dan bermalam di Queen Hotel.

bagi ikang makang :))
air terjun mahua. ni sungai je ni :)

ni baru air terjun mahua :)
27 disember - selasa
pagi2 breakfast kat kedai makan depan hotel. lepas tu bersiap nak ke Pusat Pertanian Tenom. tempat tu best. ada banyak pokok dan bunga. main basikal lagi :D wohhoo!

Durian kampung atau durian kura2 :)

the view :D

nek becikal :))

pas pelawat :)
lepas tu, balik terus check out dalam pukul 1 tgah hari. agak lewat ckit.. hihi, ni lah hotelnya. tandas nya sangat lawaa..haha :p

the hotel :)
 otw balik kk view.. agak peninglah jugak tempat laluan ni. jalan sama macam nak gi cameron. tp yg ni lagi pening and lama! huh! nasih baik tak muntah -___-

the view :)
 lepas sampai kk, kami terus pergi one borneo. jalan2 dan makan2 :)

one borneo. ada flying fish nemo kat situ.. comell :D

28 disember - rabu
Hari ni cuma bersiap-siap nak check in hotel. ni bukanlah hotel sangat pun. cuma ada setengah bilik tu dijadikan macam hotel ada juga setangah bilik tu dibeli and disewa. tapi rumah and biliknya macam apartment. sangat2 selesa tinggal kat situ. selalu makan kat rumah. beli barang2 dapur and masak! :D haha.. tu yang best :)

view luar tingkap bilik saya :) cantik..

the view from beranda :)
29 disember - khamis
Hari ni ayah saya baru nak balik sabah. so kena lah jemput dia. patutnya flight ayah saya pkul 5 ke 6 petang macam tu, tapi ayah saya minta tukar. jadi dapatlah pkul 1 petang mcm tu :) so ayah saya sampai airport pkul 3 petang lebih. lepas tu trus hantar beg ke apartment dan pergi beli tiket untuk tgok wayang kat suria sabah :)

saya, adik and maisarahmazhar.blogspot.com tgok cerita "The Darkest Hour" entah apa2 lah cerita tu. bosan -___- ayah saya and abg saya pulak tgok cerita mission impossible yang terbaru.

selamat pagi!

the Suria Sabah :)
30 disember - jumaat
hari ni saya ngan ibu pergi pasar filipin nak beli cenderamata. ayah, adik, abg and maisarahmazhar.blogspot.com pergi pulau manukan. saya tak pergi sebab nak teman ibu saya :)) baik kan? haha :p

saya beli cenderamata dalam lingkungan RM80 yg sepatutnya harga asal RM90 atau lebih. biasalah, Sabah sangat berbaloi :p haha. dulu beli keychain, sekarang beli mutiara :) nak buat mcm mana. ada org mengidam :p
key chain and others :)
the pearls :)
 31 disember - sabtu
And yeah. masa bercuti dah tamat. masa untuk packing barang and balik ke tempat asal. kembali ke kehidupan yang normal. start Praktikal -__- start belajar, sekolah and exam. hahaha!

see you soon Sabah :)

curi tangkap gambar ketika berada di tinggi nun disana :p

tapau mcd kat airport mkn kat kapal!

siapa nak belanja saya? haha :p

sweet and sour fish with steamed rice. urrgghh.. kenyangnyaa -__-

:'( good bai Sabah.. wuuuuu
Dan habis lah cerita saya yang mcam bukan cerita ni. :p 

1 january - ahad
Maisurah sedang mengupdated blog pagi2 buta tanpa belum makan breakfast lagi padahal perut tengah nyanyi lagu hari jadi :p haha. ok , lepas habis publish nak makan. laparr ouhh :D

ok lah itu sahaja , gtg now . Assalamualaikum :)

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)