March 2012 ~ Mysura's Diary

Assalamualaikum.

Hello there! I am Maisurah Mazhar; 20 years old in 2012. I am wannabe Chef / Entrepreneur. I'm a simple person with a simple life. I just want to thanks to Allah the almighty because give me life to live in this earth. Last but not least, thanks to people who love me and caring for me. Nice to meet you :)

Islam

Dear Allah, I don't know your plan for me and at times it can be scary. But I know you have a purpose for me and everything I am going through is for good reason. insyaAllah. Islam is my way of life.

Photography

Let your words be few, and your exposures many. Life is like photography, we develop from the negatives.

Food and culinary arts

Variety's the very spice of life that gives it all its flavor. Food taste better when you eat it with your family. Good food, good life.

Lifetime

friendship means understanding, not agreement. It means forgiveness, not forgetting. It means the memories last, even if contact is lost. Relationship because of Allah feels pure and sincere.

25 March 2012

orange cupcakes recipe ;)



Assalamualaikum.
hai semua, berjumpa lagi kita dalam segment "house of lifeee!" hahaha..gurau je :p
oklah hari ni nak share beberapa gambar photoshoot food saya dan juga resepinya sekali. hehe. baguskan? haha, sharing is caring but not all. saya share apa yang saya mampu je. oklah, hari ni saya nak share resepi orange cupcakes dgn share gambar yg sy photoshoot :)

dah dua kali saya buat muffin ni, dan sangat sedap :) adik sy and family sy suka :) sbb rasa oren dia sgt lah urm! hehe..

mula2 tengok gambar dulu ye ;)



ini lah resepinya :

1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
1/2 tsp garam
2 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 tsp esen vanila
1/2 cawan perahan jus oren
1/2 cawan butter

kaedah:

1. gaul sebati gula dan butter sehingga kembang (warna agak putih dan gebu)
2. masukkan kuning telur satu persatu dan gaul, masukkan pula esen vanilla, gaul sebati.
3. masukkan tepung dan garam sedikit-sedikit ke dalam gabungan telur diatas.
4. dalam bekas lain, putih telur dipukul sehingga likat (meringue)
5. kaup balik pukulan putih telur tadi (meringue) ke dalam batter tepung.
6. masukkan jus oren ke dalam dan gaul sebati ;)
7. masukkan batter ke dalam cawan muffin separuh penuh. bakar dalam oven selama 15 minit, suhu 180 darjah selsius :)



cupcakes yang saya buat ni sebenarnya nak jual. kembar saya yang akan jual kat UM tempat kolej dia :)
so, saya tak buatlah icing ke apa, nnt susah pula nak simpan untuk dijual. tapi kalau anda semua nak letak icing tu pun boleh. ni saya bagi resepinya :

1 1/2 cawan gula icing
1/8 tsp garam
1 tbsp grated orange
3 tbsp butter
2 - 3 tbsp jus oren

kaedah:
1. masukkan semua bahan dalam mangkuk, dan gaul hingga likat menggunakan hand mixer.



sebenarnya resepi ni saya ambil dari blog mat salleh mana ntah, dan saya tukar ikut kesenangan saya. so senanglah saya nak buat nnt :) apa2 pun, semoga korang berjaya membuat cupcakes ni dgn jayanya. cuba tau! :D hehe

klu nak apa2 resepi atau ada apa2 soalan berkenaan apa2 pun (blog, photography, masakan, pastry) leh lah tanya kat saya, emel je maisurahmazhar@yahoo.com ye :) insyaAllah sy akan respon.

oklah, gtg now :)
Assalamualaikum...

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)

23 March 2012

cuti sekolah ke PSN :)



Assalamualaikum semua..
hari ni nak share gambar dan pengalaman saya ketika saya dan adik saya pergi ke Pusat Sains Negara (PSN). walaupun dah pernah pergi sebelum ini (dah lama dah, dulu time budak2 sekolah lagi..hehe) tapi kali ni PSN yg saya pergi lain skit. kiranya, dpt pergi lama2 lah. dapat hayati betul2 dan dpt main2 puas2..hehe ;)

apa2 pun, enjoy tengok gambar ye :)

The Pusat Sains Negara (PSN) :D

my adik :) mahirah-mazhar.blogspot.com
Sebenarnya, kami pergi ni pun sebab adik saya nak sangat pergi. pergi time cuti sekolah. best jugaklah tapi penat..huhu. gambar seterusnya anda boleh lihat selepas sahaja masuk pintu utama PSN :D

rumpai laut yg dapat dilihat pada pintu masuk utama :)

kolam ikan yang boleh disentuh :)

ikang! :D

susah betul nak tangkap gambar ikan ni, berenang laju sgt :p
ok..lepas je kami godek2 kat luar, tiba masanya kami masuk kedalam.. banyak jugak lah benda dlm tu..byk nak tangkap, tp malangnya dlm sana gelap sikit. so sy tangkap apa yg kamera sy je boleh nampak.. korang try lah pergi.. dewasa RM6 manakala kanak2 pula RM3 :)

haha! tulang ikang je :)

bulan :D

kawasan perumahan :)

kereta api bergerak menggunakan kaki anda! :D

gambar2 manusia yang berjasa pada dunia berkenaan dgn sains

piano kaki! :D
ok..dah penat round2 satu bangunan tu, skrg masa untuk berjalan kat luar pulak.. tapi masa kitorg jalan kat luar tu, cuaca agak panas. rasa nak pitam pun ada..adehh! tapi berusaha jugak sampai penamatnya :) hehe.. gambar ni ambil kat dalam taman rama2. taman tu sgt best sbb rama2 tu berterbangan disekeliling anda! tapi sedih lah jugak ada rama2 yg kena pijak..huhu :( kesian rama2 tu..kecik sgt sampai kena pijak...hehe. kat taman tu pun ada arnab, ulat besar!, katak pelik, bunga dan macam2 lagi :)

fuiyyoo..mcm dinosour pulak..haha :)

bunga di taman rama-rama :D

rama2 :)
baiklah, itu sahaja yang dapat saya kongsikan untuk kali ni. sebenarnya benda ni dah lama berlaku, cuma saya ni pemalas nak update blog..tak mcm waktu sy sem 1..ada gambar je terus update..skrg ni pemalas! haha.. suka hatilah haizz :D kehkeh..nnt kan post sy akan dtg. gambar dah ada cuma mcm biasalah, malas nak update..hehe :)

assalamaulaikum :)
Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)