November 2010 ~ Mysura's Diary

Assalamualaikum.

Hello there! I am Maisurah Mazhar; 20 years old in 2012. I am wannabe Chef / Entrepreneur. I'm a simple person with a simple life. I just want to thanks to Allah the almighty because give me life to live in this earth. Last but not least, thanks to people who love me and caring for me. Nice to meet you :)

Islam

Dear Allah, I don't know your plan for me and at times it can be scary. But I know you have a purpose for me and everything I am going through is for good reason. insyaAllah. Islam is my way of life.

Photography

Let your words be few, and your exposures many. Life is like photography, we develop from the negatives.

Food and culinary arts

Variety's the very spice of life that gives it all its flavor. Food taste better when you eat it with your family. Good food, good life.

Lifetime

friendship means understanding, not agreement. It means forgiveness, not forgetting. It means the memories last, even if contact is lost. Relationship because of Allah feels pure and sincere.

30 November 2010

:(


Assalamualaikum..
Sihat? (^^) hari ni mcm tak sihat sikit..apa2 pun hari ni just nak kongsi cerita saya waktu gi IOI Mall tengok cerita Rapunzel ngan ibu and adik :)..Mula2 dtg, terus beli tiket Rapunzel 3D..tak sabar nak tgok..hehe..pastu,rehat sekejap kat tempat rehat "Rest And Go"..saya tak lah,mak saya je.. :)

"Rest and Go"..
Pastu,kitorang gi makan..makan yang ringan2 je...ibu kata lepas tengok wayang baru mkn yg berat2...ok (^^)..makan roti bakar and minum teh 'o' ais..

Teh 'o' ais :D...
Roti Bakar :)....
lepas tu,kitorang pun gi lah tgok wayang cerita Rapunzel tu...best sgt2...korg tengoklah yer... (^^)...Then kitorang jalan2 jap...

(^^)
kedai tilam,bantal,selimut,carpet :)..
Bear...cute~ (^^)
Lepas jalan2, kitorang gi makan kat Penang Village :) Pemandanganny mmg harmoni... (^^)

I love the scene..
waiting for the food :)...
kedai makan ni banyak letak gambar..tu yg best tu :)..
food...
Lepas makan,kitorang terus balik... 

on the way to go back home..
Buat masa ni..itu sahaja yang saya nak kongsi...that's it!

(hari ni rasa mcm down sgt!..tak tau knp...mungkin sbb sy tak dpt terima diri sy..saya lebih rela jadi pandai dari aspek pelajaran dari pandai dari segi kreativiti yg sy wat selama ni..i am stupid but i cannot accept it! Oh Allah, help me..)

Fight-oh OH! (^_^)

28 November 2010

Ops! Salah..


Assalamualaikum... (^^)
hehe...tgah hari tadi ada kenduri kahwin staff ayah saya. Ia berlangsung di Dewan Komuniti Gombak. Ianya sangatlah berkait rapat ngan tajuk saya hari ni. Haha (bg saya gelak dulu yer :P). Sebenarnya susah gak nak cari tempat tu. Yelah kat KL kan.

view from my father office :)
Tapi, akhirnya jumpa jugak... Sebab ada sign board mcm ni kat setiap tepi jalan.. Alhamdulillah lah ada kan..

sign board (^^)
Tapi tersalah gak. Sebab ayah saya ingatkan Dewan Serbaguna, tetapi sebenarnya Dewan Komuniti. Waktu 1st time masuk Dewan Serbaguna tu rasa mcm biasa je. Last2 tersalah,sbb mula2 masuk kenalah jumpa mak atau ayah pengantin kan?.. diorang kata ni bukan tempatnya... Tempat kenduri yang kitorg nak g tu kat seberang sana... Haha.. malu kot.. hadiah dah bagi kat tangan org tu, and terpaksa ambik balik..maaf yer... Tapi orang tu faham, sbb ramai gak yang tersalah tempat datang tempat diorg padahal nak gi tempat yg kitorg nak g (^^)... Akhirnya sampai gak

Pintu masuk :D Silakanlah masuk yer..
Haa...cantik2..tema baju pengantin tu Kelabu Hitam Putih.. Sangat cantik.. (^^)v. Sampai2 je terus ambik gambar lah..

Pelamin :)

Meja makan pengantin dan lain2 :) yg hujung tu DJ..haha..

Api kat atas meja makan pengantin membuatkan saya terpesona sebentar :D
Lepas tu..apa tunggu lagi..Makan lah.. (^^). Lauk yang ambik tak banyak pun...tapi sedap lah jugak...

lauk pauk dengan air sirap serta tapai pulut (^^)..
Lepas makan, ayah dah nak balik sebab nak gi beli barang keperluan rumah dan juga barang sekolah adik saya...huhu.... :P penat2...Sebelum balik tu sempat tangkap gambar bunga dalam balang..haha :P..nampak cantik, tu yg tangkap :)

Bunga.. :P
Sebelum nak gi beli barang, ayah saya singgah kedai Golf kejap..nak beli apa ntah..Yup! Ayah saya minat Golf.. :) kat bawah ni adalah salah satu gambar yang sempat saya tangkap.. (^^)

Bola nak masuk lubang.. :P

Pukul2!!... :D
Ok lah..tu je yg nak cerita hari ni... (^^)



Fight-oh OH! (^_^)

26 November 2010

I want that and this..



Assalamualaikum...

Hari ni takder cerita apa2 just nak share apa yang saya nak atau inginkan...hehe...saya harap, saya dapat apa yang saya nak ni... (^^) Saya memang dah ada DSLR Nikon D3000, tapi saya nak bagi up sikit...nak tambah beberapa gadjet..hehe..

Nikon D3000 kini...
saya nak tambah beberapa gadjet, iaitu yang pertama adalah Battery Grip for Nikon D3000..harganya lebih kurang dalam RM500 lebih..wahoho!! mahal kan...takper2..Impian menjadi kenyataan..eceehh (^^)...Battery Grip tu mcm ni:

Battery Grip
Lepas tu, gadjet kedua pula ialah lens hood..harganya tak pasti lagi...tapi murah sikit lah dari battery grip...lens hood tu mcm ni :

Lens Hood
errmmm....kalau digabungkan Camera Nikon D3000 ngan Battery grip dan Lens hood akan jadi macam ni:

The combination :D
Wohoho!!...suker2!!...cantik!!...nak2!!....hehehe :D Tp kena tgoklah dulu klu ada duit atau tak (-__-"), klu takder duit...nampaknya kena tangguh lah yer...huhu :( Bukan itu sahaja, esok maybe keluar ngan family sbb nak tgok wayang.. Hehehe, nanti nak beli Famous Amous!! hehe.... Ini pun salah satu yang saya inginkan...sedapnyerrr.....

Famous Amos


Fight-oh OH! (^_^)

24 November 2010

Kemas Bilik :D (yang penting ada kenangan disitu...)



mmm..salam semua :D sihat tak? Hari ni penat sikit, yelah, tiba2 je rajin nak kemas bilik..heheh...selongkarr!! yeayyhh!! :P tgok je lah yer.. bila kemas2, tiba2 terjumpa pulak buku conteng sekolah rendah dulu. hehe, dulu2 mmg suka PPG (power puff girls). Sy suka yg warna hijau.. maisarah warna kuning, n lg satu, yg merah tu kawan sekolah rendah dulu, nama dia Tan AnGel :D haha...mmg klakar la time tu, masing2 sibuk kumpul sticker PPG untuk lukis dalam buku conteng yg telah dikhaskan..sy dpt kumpul skit je, yelah gula2 tu bukannya murah pun, mahal kot.. :( tp xpe, yg penting ada kenangan disitu :) tengoklah gmbr yg sy lukis (gambar PPG) dulu... (^^)

yeahh! tumbuk org jahat! :P
Pastu, naik sekolah menengah (form 1 - 3) saya sekolah kat sekolah asrama agama..kat situlah sy belajar mcm2. mcm mana nak berdikari, belajar urus masa, urus duit belanja, kawan, guru, n byk lg..n yg paling sy takleh lupa bila sy cuba belajar tulis khat. mmg sekolah rendah ada, cuma tak serius sgt...bila masuk sekolah agama ni, sy cuba serius n masuk segala pertandingan khat yg ada n mampu sy bertanding..walaupun tak sehebat mana pun, sekurang-kurgnya, sy belajar sesuatu..ingat lagi g MASKAN ZON..(salah satu pertandingan yg dianjurkan untuk semua sekolah agama seluruh negeri sembilan). Pen Khat ni masih ada pada sy :D walaupun dakwat tggl skit, yg pntg ada kenangan disitu :) tgoklah pen saya...

pen Khat :D
Ingat lagi waktu duduk asrama dari form 1 sampai form3...saya terjumpa cincin yg pelik,bukannya pelik apa pun..cuma cerita nya bermula dari sy berjalan seorangan...waktu jln balik ke dorm dari kelas, sy terjumpa cincin, so sy ambk lah..ingat nak buang balik, tp ada nama Allah, so saya simpan je lah...n sampai bilik terus letak cincin tu atas cermin bahagian kayu atas...(paling atas)...mmg sy tgglkan kat situ je. Pastu bila dah naik form 2, sy mmg betul2 dah lupa pasal cincin tu, tp tiba2 pada suatu hri tu, cincin tu ada kat dalam loker sy. sy pun peliklah..dari mana cincin ni dtg..n waktu tu sy baru teringat pasal cincin tu yg telah pun sy jumpa waktu sy form 1 :)  tak tau lah kenapa, tp yg penting ada kenangan disitu :) tengoklah gambar cincin tu :D

cincin yg sy jumpa ditepi jalan :
haa...dah habis form3,saya keluar dri asrama tu..sy sekolah kat sekolah harian biasa waktu form4 n 5..waktu kemas2 ni, byk jugaklah buku SPM..perlu ke saya simpan? Tak! sy kena kemas n bg saudara saya yg lain...sbb, wat apa nak simpan kan...Tp ada jugak buku yg sy simpan, iaitu buku karangan BM, buku nota EKONOMI ASAS, buku nota SEJARAH, n buku nota n latihan PRINSIP AKAUN. :) knp saya simpan? sbb sy tak sggup nak bg..hehe, syg sgt kat buku2 tu :D lagi2 buku nota EKONOMI ASAS saya, klu korg tengok mesti terkejut... :) sy hrp buku tu sentiasa ada kat saya sehingga lah sy mati...sy simpan pun supaya ada kenangan disitu yg sentiasa diingatan saya :) tengoklah gambar nota ekonomi saya, (byk nak tunjuk, tp xlarat nak upload) maaf :)

nota EKO bentuk doraemon :)
errmm, nampaknya itu sahajalah, sebenarnya banyak lg nak dikongsi, tp tak sanggup...ada kad raya,surat n hadiah2 yg sy dapat sewaktu menjalani kehidupan biasa di sekolah dulu2....tp semuanya hanya tggl kenangan..sekarang ni kat U..dan sy pasti bila masuk ke alam pekerjaan, UiTM PP akan tggl kenangan yg terindah pada diri sy :) dan sbb itulah sy takkan biarkan kenangn tu lari n jauh pergi mengglkan saya...dengan menagkap gambar pada setiap apa yg berlaku, pasti akan membuat sy rindu pada masa tersebut :) dan saya berharap agar saya tak akan lupa segala kenangan yg telah berlalu....Apa2 pun, sy kena belajar rajin2 n bersungguh2 supaya dapat kejar apa yg sy impikan :) korg pun mestilah berusaha juga yer...ciyokk !! :)

Study for your future :)
Ok, itu sahajalah buat masa ni, klu ada kelapangan masa lagi nnt, InsyaAllah sy akan update lg :D Salam ukhuwah Fillah (^^)

Fight-oh OH! (^_^)

03 November 2010

3 nov 2010

Assalamualaikum semua...sihat? Alhamdulillah (^_^), hari ni just nak share apa yg sy buat pagi2 buta tadi... Tadi keluar merayau satu kampus UiTM PP...jgn fikir lain eh, just joging je :D ahahha...sorang2...yerp..sorang2.. apa2 pun mcm biasa lah, tengokje lah gambar yg saya tangkap yer... 

pemandangan ketika joging (^_^)V thanks phone... (DSLR sekarg ni
kat peti simpanan..tgah ttidur..ahha xD...)
pastu tengah2 joging ternampak pulak bendera kelantan...
mmg power..ahaha xD ...org yg letak bendera ni mmg terbaiklah...!!
Kelantan menang...yeayy!! ahaha (ni kolej zamrud yer, bukan baiduri >_< )
teringat pulak waktu joging ngan kawan...ahaha
tengoklah perangai diorg..mengalahkan budak kecik (-__-")
kalau korg nampak tanda ni, apa yg akan korg buat?
hurrmmm.... >_<
video

so...mcm mana pula ngan aktiviti korg hari ni? bagi sesiapa yg ada exam hari ni, semoga berjaya yer..
exam saya esok..!! doakan saya berjaya ok >_<...ehehe
Oklah, itu sahaja yg dapat sy kongsi....yang baik dtgnya dari Allah, dan yg lemah tu dtg dari kelemahan diri saya sendiri....sesungguhnya tiada manusia yg sempurna... (^_^) assalamualaikum...
p/s: now i realise that no one in this world cared about me
cared for my feelings
cared for my life
and cared for my personal life...
even if they do..it will end up at the time when it comes...

and now i realise that only Allah is always be there when i need help...
Allah always be my side even i'm always doing wrong with Him...

oh Allah...give me strength to live in this world...
oh Allah...guide me and make me always by Your side...
oh Allah...only you can make things to be easy...
oh Allah...I love your religion, I love islam...
You will always be in my heart and my mind..
oh Allah...forgive all my sin..

my friend...this is the time..
the time that come..
actually i.....nevermind, just forget it..
i love all of you, but i think that you did not cared about me..
ok, thats all..didn't want to talk more..if i do, it will end up with something bad..
you know, "bad"..

last but not least, forgive all my mistake that have been done to you..
yes you...! you are my buddy :D
thanks for being my friend even it is "not"....

Fight-oh OH! (^_^)