May 2012 ~ Mysura's Diary

Assalamualaikum.

Hello there! I am Maisurah Mazhar; 20 years old in 2012. I am wannabe Chef / Entrepreneur. I'm a simple person with a simple life. I just want to thanks to Allah the almighty because give me life to live in this earth. Last but not least, thanks to people who love me and caring for me. Nice to meet you :)

Islam

Dear Allah, I don't know your plan for me and at times it can be scary. But I know you have a purpose for me and everything I am going through is for good reason. insyaAllah. Islam is my way of life.

Photography

Let your words be few, and your exposures many. Life is like photography, we develop from the negatives.

Food and culinary arts

Variety's the very spice of life that gives it all its flavor. Food taste better when you eat it with your family. Good food, good life.

Lifetime

friendship means understanding, not agreement. It means forgiveness, not forgetting. It means the memories last, even if contact is lost. Relationship because of Allah feels pure and sincere.

21 May 2012

Resepi Haniva - Ikan mentah





 Assalamualaikum.. lama betul tak update blog ni. dah bersawang-sawang. hehe.. hari ni saya nak share satu resepi yang menjadi favorite saya. nama masakan tersebut adalah HANIVA. ianya adalah sejenis masakan yang tidak perlu dimasak menggunakan gas atau bahan api. bahan yang digunakan adalah isi ikan dan perahan limau nipis. dan kombinasi ini membuatkan ikan yang sudah dihiris nipis tersebut masak dengan adanya asid dri limau nipis tu. dan rasanya pun sangatlah sedap! meh kita tengok resepi tu, apa lagi, buat lah..hehe :) 

bahan-bahan yang diperlukan:
1 potong isi ikan dihiris nipis (ikan tenggiri, ikan merah, ikan kerapu. mana2 pun boleh asal ada isi ikan)
3 ulas bawang putih dihiris nipis
2 ulas bawang merah dihiris nipis
3 tangkai daun sup dihiris nipis
3 tangkai cili padi dihiris nipis (warna hijau dan merah)
2 biji limau nipis sedikit gula dan garam untuk rasa

 cara-caranya:
1. gaul sebati bahan yang telah dihiris nipis.
2. masukkan perahan limau nipis kedalam bahan tersebut.
3. perasakan dengan gula dan garam.
4. gaul sebati dan rasa. klu kurg gula, leh tambah. jangan masuk jus limau tu terlalu banyak. hanya sekadar cukup2 sahaja ye. xmau lah nnt masam pulak.. ok :)
5. simpan didalam peti sejuk seketika. hidang sejuk-sejuk. sedap dimakan dengan nasi panas begitu saja! :D oklah, resepi ni mudah untuk orang bujang. ataupun apabila gas dapur habis mcm saya nih.. hehe..



selamat mencuba dan selamat menjamu selera!! :))

 Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)