orange cupcakes recipe ;) ~ Mysura's Diary

25 March 2012

orange cupcakes recipe ;)



Assalamualaikum.
hai semua, berjumpa lagi kita dalam segment "house of lifeee!" hahaha..gurau je :p
oklah hari ni nak share beberapa gambar photoshoot food saya dan juga resepinya sekali. hehe. baguskan? haha, sharing is caring but not all. saya share apa yang saya mampu je. oklah, hari ni saya nak share resepi orange cupcakes dgn share gambar yg sy photoshoot :)

dah dua kali saya buat muffin ni, dan sangat sedap :) adik sy and family sy suka :) sbb rasa oren dia sgt lah urm! hehe..

mula2 tengok gambar dulu ye ;)



ini lah resepinya :

1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
1/2 tsp garam
2 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 tsp esen vanila
1/2 cawan perahan jus oren
1/2 cawan butter

kaedah:

1. gaul sebati gula dan butter sehingga kembang (warna agak putih dan gebu)
2. masukkan kuning telur satu persatu dan gaul, masukkan pula esen vanilla, gaul sebati.
3. masukkan tepung dan garam sedikit-sedikit ke dalam gabungan telur diatas.
4. dalam bekas lain, putih telur dipukul sehingga likat (meringue)
5. kaup balik pukulan putih telur tadi (meringue) ke dalam batter tepung.
6. masukkan jus oren ke dalam dan gaul sebati ;)
7. masukkan batter ke dalam cawan muffin separuh penuh. bakar dalam oven selama 15 minit, suhu 180 darjah selsius :)



cupcakes yang saya buat ni sebenarnya nak jual. kembar saya yang akan jual kat UM tempat kolej dia :)
so, saya tak buatlah icing ke apa, nnt susah pula nak simpan untuk dijual. tapi kalau anda semua nak letak icing tu pun boleh. ni saya bagi resepinya :

1 1/2 cawan gula icing
1/8 tsp garam
1 tbsp grated orange
3 tbsp butter
2 - 3 tbsp jus oren

kaedah:
1. masukkan semua bahan dalam mangkuk, dan gaul hingga likat menggunakan hand mixer.



sebenarnya resepi ni saya ambil dari blog mat salleh mana ntah, dan saya tukar ikut kesenangan saya. so senanglah saya nak buat nnt :) apa2 pun, semoga korang berjaya membuat cupcakes ni dgn jayanya. cuba tau! :D hehe

klu nak apa2 resepi atau ada apa2 soalan berkenaan apa2 pun (blog, photography, masakan, pastry) leh lah tanya kat saya, emel je maisurahmazhar@yahoo.com ye :) insyaAllah sy akan respon.

oklah, gtg now :)
Assalamualaikum...

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)

2 comments:

THANX SURA!! ANXIOUSLY WAITING TO DO D CUPCAKES!! :)