Resepi Haniva - Ikan mentah ~ Mysura's Diary

21 May 2012

Resepi Haniva - Ikan mentah





 Assalamualaikum.. lama betul tak update blog ni. dah bersawang-sawang. hehe.. hari ni saya nak share satu resepi yang menjadi favorite saya. nama masakan tersebut adalah HANIVA. ianya adalah sejenis masakan yang tidak perlu dimasak menggunakan gas atau bahan api. bahan yang digunakan adalah isi ikan dan perahan limau nipis. dan kombinasi ini membuatkan ikan yang sudah dihiris nipis tersebut masak dengan adanya asid dri limau nipis tu. dan rasanya pun sangatlah sedap! meh kita tengok resepi tu, apa lagi, buat lah..hehe :) 

bahan-bahan yang diperlukan:
1 potong isi ikan dihiris nipis (ikan tenggiri, ikan merah, ikan kerapu. mana2 pun boleh asal ada isi ikan)
3 ulas bawang putih dihiris nipis
2 ulas bawang merah dihiris nipis
3 tangkai daun sup dihiris nipis
3 tangkai cili padi dihiris nipis (warna hijau dan merah)
2 biji limau nipis sedikit gula dan garam untuk rasa

 cara-caranya:
1. gaul sebati bahan yang telah dihiris nipis.
2. masukkan perahan limau nipis kedalam bahan tersebut.
3. perasakan dengan gula dan garam.
4. gaul sebati dan rasa. klu kurg gula, leh tambah. jangan masuk jus limau tu terlalu banyak. hanya sekadar cukup2 sahaja ye. xmau lah nnt masam pulak.. ok :)
5. simpan didalam peti sejuk seketika. hidang sejuk-sejuk. sedap dimakan dengan nasi panas begitu saja! :D oklah, resepi ni mudah untuk orang bujang. ataupun apabila gas dapur habis mcm saya nih.. hehe..



selamat mencuba dan selamat menjamu selera!! :))

 Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)

1 comments:

oke dik, saya nak oder yang ni. kasi lima bungkus