May 2011 ~ Mysura's Diary

Assalamualaikum.

Hello there! I am Maisurah Mazhar; 20 years old in 2012. I am wannabe Chef / Entrepreneur. I'm a simple person with a simple life. I just want to thanks to Allah the almighty because give me life to live in this earth. Last but not least, thanks to people who love me and caring for me. Nice to meet you :)

Islam

Dear Allah, I don't know your plan for me and at times it can be scary. But I know you have a purpose for me and everything I am going through is for good reason. insyaAllah. Islam is my way of life.

Photography

Let your words be few, and your exposures many. Life is like photography, we develop from the negatives.

Food and culinary arts

Variety's the very spice of life that gives it all its flavor. Food taste better when you eat it with your family. Good food, good life.

Lifetime

friendship means understanding, not agreement. It means forgiveness, not forgetting. It means the memories last, even if contact is lost. Relationship because of Allah feels pure and sincere.

07 May 2011

Recipe dan Realiti



















Assalamualaikum..
Alhamdulillah, syukur masih lagi diberikan peluang untuk hidup
Hari ni saya nak share recipe Cream Caramel.
request drpd seorg sahabat FB saya (wawa) :D

Maybe recipe ni dah lama kan. tapi share je lah. sharing is caring en.
Harap penyampaian sy dapat difahami.
Bila dah tau tu , jgn lupa buat yer. Baru lah betul2 dpt tahu yg kita ni sebenarnya fhm tau dok. dok?
Ok lah, tnpa membuang masa lagi..

















Bahan2 :
-Gula (untuk caramel) 120gm [tp memandgkan sy xde penimbang saya agak dlm 12 sudu teh / tbsp]

-Gula  120gm
-susu UHT 250ml [nak senang, beli satu kotak susu yang saiz kecik mcm dlm gambar sbb mmg 250ml]
-telur 4 biji
-essen vanilla 1 sudu teh [nmpk cam bykkan, xpe ikut masing2. Saya mmg suka essen ni..hihi]

















Ok, dah tahu bhn, kita teruskan dengan cara2 nya pula.
mudah sahaja, jgn risau ;)

Pertama : caramel kan gula. Cara dia letak je gula atas pan non stick. Ingat yer, gula tersebut jangan dikacau atau diusik. Biarkan sahaja sampai cair berwarna coklat keemasan. Cara nak sebatikan gula tersebut adalah dengan mengerak-gerakkan pan tersebut. Ingat! jangan diusik guna sudu. Nanti gula tersebut boleh rosak. Oh ye. pastikan juga pan tadi betul2 kering. jgn basah. Kalau tak, gula tersebut akan berbuih (rosak ok). Faham? bagus..


Kemudian, bila gula tersebut sudah cair keseluruhan (jgn terlalu lama sampai hagus yer), tuangkan pada mold. Saya guna mold kecik yang mmg sesuai wat puding.


Ok, sekarang ni masukkan mold tersebut dlm chiller. Chill ok. jgn gabrah2. tak mau tak mau. Tak bagus tau. Tak baik punyer..~ ceh .. annoying -.-

Kedua, nak buat cream dia pula. Campurkan susu UHT, gula , essen vanilla dan telur pada suhu api yang tersangatlah rendah. Jgn besarkan api yer. Ingat! sentiasa kacau hingga sebati. jangan kacau ganas2! Chill man! Chill! Perlahan-lahan suda la.. aduiyyai..

Jangan terlalu lama pula. Sbb? kalau awak biarkan dlm kepanasn terlalu lama, telur yang ada dalam campuran tersebut akan masak. You know what I mean? yes! Overcook! tulah yang sy nak cakap tu. Thanks :D

















Ok, sekarang ni bila campuran tadi tu dah siap, ianya haruslah ditapis dahulu yer. Lagi banyak tapis, lagi tinggi kualitinya. Sebabnya, pasti banyak keladak dalam tu kan. dan kadang2 telur tu overcook. So, nak senang haruslah ditapis. Ok? Alright~ :D

Sekarang ni, bila campuran tadi dah ditapis, masukkan dalam mold yang sudah diisi dengan gula caramel (yang sebelum ni).

















Ok, bila dah setel semua, masukkan dalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama 20 - 25 minit.

















Oh ye, jangan lupa waktu bakar nanti pastikan cream caramel tersebut dibakar dalam takungan air. Err, faham dok? Ok, macam ni, Ambil satu loyang, isikan air dalam tu (separuh) kemudian masukkan mold cream caramel kedalam loyang tu. Faham? bagus :D Sebab? Bagi memudahkan ianya masak keseluruhan. Kita tak mau lah nanti yang bahagian atas je yang masak kan? so dengan meletakkan air, Ia dapat membantu untuk masak sepenuhnya, keselruh bahagian. Bak kata Maria Elena, CIRCULAR MOTION. haha~



Ok2...biarkan sampai dia siap. Kalau nak tahu dah siap atau tak, yang bahagian atas tu mcm keras sikit (tough). Bukan lembik sgt mcm air yer, dia akan keras mcm puding. Faham? Bagus~ :D

Bila dah siap, bolehlah masukkan dalam chiller. Lagi lama duk dlm chiller lagi sodap~ tak caya? boleh cuba :)

Ok, sekarang kalau nak keluarkan cream caramel tersebut daripada mold tu ada kaedahnya. Jangan ketuk or baling ok! Chill man! Chill! -.-
Caranya, ambik pisau (saiz kecil), kemudian potong di bahagian tepi sampai ada air gula (yang berwarna coklat keemasan) tu terkeluar. Itu maknanya dah ok lah tu. Hihi.
Sekarang ni, sediakan pinggan, picit secara perlahan ditepi cream caramel tersebut. Ianya pasti akan keluar. Ok? :D

Beberapa perkara yang perlu diambil kira :
1. Jangan biarkan ianya berbuih. Ianya akan merosakkan dan mencacatkan kecantikan (wajah) cik cream caramel tersebut.
2. Pastikan Gula dalam campuran betul2 cair (dissolve). Kalau tak, cik cream caramel akan tumbuh jerawat yang sangat ngeri T_T
3. pastikan buat dengan lemah lembut. Jangan ganas! Chill man! Chill! ayoo~ -.-
4. buat dengan penuh rasa kasih sayang. Ok :D
5. lepas dah buat, pinggan jgn lupa basuh! jaga kebersihan! Faham!? Bagus :D

banyaknya ayat yer, penat dah adik menaip -.- huh~

Oh ye, kalau nak tengok hasil Cream Caramel ni, leh tgok kat post sebelum ni [cik anggun dan cik cream caramel] :D

Ok~ tu je. 

Haa..nak kongsi lagi satu recipe yang simple mimple.... (err -.- apa2 jelah!)
Namo eh, roti telur bako (sempena filem hantu kak limah [kita bako je!! wee~]) haha~
sangat mudah..

Bahan : 
roti 2 keping
telur 1 biji

cara eh :
1. buat lubang pada 1 keping roti 
2. sapukan mentega pada lagi 1 keping roti (yang tidak berlubang).
3. cantumkan kedua-dua roti tersebut.
4. pecahkan telur dan letak pada tengah2 roti (lubang roti tersebut)

















5. leh letak sedikit lada sulah pada telur.
6. bako! dalam oven selama 8 minit pada suhu 180 darjah celcius. (ikut oven masing2 yer)
7. dah siap, keluarkan dan makan bersama sos chilliE

















Hmm...
kalau makan time tengah tengok Jaguh Kampung atau Master Chef Malaysia mesti syiokk~
en?

hihi~



















Ok lah, dah banyak sgt menaip ni. Dah kejang tangan. :D
ada masa kita jumpa lagi..
Assalamualaikum.. Wa'alaikumsalam..

















p/s: teringin nak masuk realiti show masakan. haha :D [perasan je lebih -.-]


Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com 


Fight-oh OH! (^_^)

06 May 2011

Cik Anggun dan Cik Cream Caramel..





Assalamualaikum..
sihat? Alhamdulillah..
hari ni nak share gambar cream caramel yang saya wat..
so maksudnya, model saya tuk hari ni adalah Cream Caramel!

woot woot~
tepi2, cik cream caramel nak lalu *annoying -.-

tanpa membuang masa, saya nak perkenalkan model saya tuk hari ni..
syiiookkk!

The model.

cik cream caramel ngan cik anggun aka anggur ;p

sodap eh..

The mold.

Impian menggunung ingin buat cik cream caramel ni, akhirnya, saya gi shopping gak :)
shopping kat Daiso Japan. just nak beli mold ni je..hihi~


lepas tu tgok movie (actually drama) in Japan :)
hihi~ crita ni serius, lawak sgt2..
apa yer, nama citer eh...
hmm.. entahlah, lupa, tapi tajuk belakang saya ingat lah.. : "Kenji"

C:

akhirnya, siap gak buat post tuk kali ni..
Alhamdulillah..
moga kita berjumpa lagi, (lain kali yer)



p/s: sy tak phm..

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com
Fight-oh OH! (^_^)

05 May 2011

Thinking...





Assalamualaikum.. [Kalau tak jawab dosa,kalau jawab sayang] :)
Hari ni nak share gambar biskut yang saya wat..hihi~
Hebat tak hebat biskut tu pandai posing.
Model saya untuk hari ni adalah biskut tu..
canteekk!

oh, btw tajuk post kali ni xde kena mengena.
Sbb?
haa, ni ceq nak habaq mai..
tengah pkir2 apalah yang sesuai untuk wat tajuk post kali ni..
tapi satu IDEA pun xda' masuk..
so, tengah dok pikiaq'...
lebih baik letak "pkir".
ye dok?
:)

back to the point..
picture of my today model ;p

ala-ala royal gitu..haha~

The Model.

Gambar kat bawah ni bukan biskut ye..
Noted that!
sajer nak bykkn gmbr n nak gemukkan perut..
haha~

oh yeah! ada org kata saya da gemuk.. betul ke? -.-
nampaknya saya pun kenalah diet, kan Puteri ;p

sajer xde keje.

opppss...

Nampaknya sampai disini sahaja.
masa untk post dah tamat [buat masa ni ;p]
lain kali kita jumpa lagi...



Assalamualaikum, Wa'alaikumsalam...

p/s: tgah dengar lagu syahdu~ C:

Fight-oh OH! (^_^)

DSLR


Legasi DSLR.
Hmmm..
Assalamualaikum.
Hari ni just nak share 3 gambar je.
sikit?
alahai korang bukannya kesah pun kan.
So?
3 gambar sudah memadai. (tambah 1 =4)

Canon EOS 1000D

Nikon D90

Nikon D3100

Antara kamera yang pernah saya guna selain D3000.
D90 best, gambar lawa. cuma berat -.-
EOS 1000D pun ok, gambar terang dan cantik. cuma susah nak setting -.-
D3100 terbaik, senang setting mmg sesuai untuk non pro mcm saya -.-
D3000 pun senang nak setting, cuma kekurangannya : tiada rakaman video.
Itu yang penting tu. Tapi xpe, lain kali je lah usya2 yer :)


Master Chef..hmm..
Ada masa saya tengok yer :/

itu je lah wat masa ni. 
Assalamualaikum, kalau tak jawab dosa. Kalau jawab sayang :]

Fight-oh OH! (^_^)