Ramadhan yang dirindui ~ Mysura's Diary

04 July 2014

Ramadhan yang dirindui

"In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful" Allahumma Solli 'Ala Saiyidina Muhamad, wa'ala Aali Saiyidina Muhamad.

Assalamualaikum wbt.


Sedikit perkongsian tazkirah ringkas sebelum zohor di masjid uitm shah alam 
3 July 2014

Tajuk: Ramadhan yang dirindui..

Dalam surah al baqarah ayat 183 Allah berfirman:

يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنوا كُتِبَ عَلَيكُمُ الصِّيامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِن قَبلِكُم لَعَلَّكُم تَتَّقونَ

Yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa."

Dalam ayat ini ada dinyatakan dipenghujung ayat surah al-Baqarah ayat 183 di atas yang berbunyi “لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ” yang bermaksud “moga-moga kamu bertaqwa” yang menerangkan bahawa Allah berjanji di akhir nanti kita akan menjadi orang yang bertaqwa jika melaksanakan puasa yang telah disyariatkan. Mudah mudahan insyaAllah. 

Allah maha mengetahui betapa susahnya berpuasa di bulan ramadhan dan Allah jua tahu kita mampu laluinya. Dalam hadis sahih Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "Siapa yang berpuasa di bulan ramadhan dengan penuh rasa keimanan dan mengharap keredhaan Allah maka Allah akan ampunkan dosa-dosa sebelumnya."
Ini adalah janji Allah serta Rasulullah saw.

Kebiasaanya apabila tibanya bulan ramadhan selain berpuasa kita juga digalakkan melakukan ibadah di malam hari iaitu tarawih.

Berkenaan dengan kelebihan lailatul qadr. 
Selalunya di awal bulan Ramdahan Masjid pasti penuh. Minggu selepas itu bilangannya semakin kurang dan kemudiannya jarang dan akhirnya kadang-kadang. Ia seperti 'Ramadhan yang sama natijah yang berbeza' dalam amalan kita umat manusia menghadapi bulan ramadhan. 

Adakah mereka tidak tahu kelebihan bulan ramadhan ini? 

Allah turunkan Surah al-Qadr surah yang ke 97 dimana asbabul nuzul dari peristiwa malam lailatul Qadr. Seperti yang telah Allah syariatkan kepada orang beriman diwajibkan bagi mereka untuk berpuasa dalam Surah al Baqarah ayat 183, Allah menerangkan juga cara melahirkan kecintaan agar dapat Rahmat Allah dalam Surah al Qadr. Kalimah 'qadr' disebut tiga kali dalam al Quran. 

Allah turunkan 30 juz sekali gus ketika lailatul Qadr. Surah pertama yang diturunkan ialah Surah al 'Ala, surah yang ke 96 iaitu sebelum Surah Al Qadr. Allah turunkan al Quran pada malam penuh keberkatan dan mulia serta malam yang lebih baik dari seribu malam iaitu malam lailatul Qadr seperti firman Allah dalam surah Al Qadr. 

Apa sahaja yang ada kaitan dengan al Quran menjadi suatu kemuliaan. Dari Jabir ra, katanya, bahawa Rasulullah saw bersabda: "Bacalah olehmu Al-Quran kerana sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai pemberi syafaat bagi para pembacanya." [Hadis Riwayat Muslim]

Rahsia Imam syafiee apabila tibanya bulan ramadhan. 
Beliau akan tinggalkan kuliah dan pengajiannya dan akan khusus pada membaca al Quran. Ulama menukilkan bahawa Imam Syafi'e akan khatam al Quran sebanyak 60 kali dalam bulan Ramadhan. Kita pula katam berapa kali?

Imam Ibnu Haddad yang berpegang pada ajaran mazhab Syafi'e iaitu selepas 100 tahun kewafatan imam Syafi'e, cuba khatam 60 kali seperti Imam Syafi'e. Namun izin Allah Imam Ibnu Haddad hanya khatam al Quran sebanyak 59 kali dalam hayatnya. Tidak mampu menandingi Imam Syafi'e. 

Moga menjadi saksi kita dihadapan Allah dengan mencuba membaca 30 juz alQuran dalam bulan Ramadhan. 

Al Quran Resm Uthmani. Dari awal Surah hingga akhir ada 604 muka surat. Macam mana nak habiskan membacanya dalam bulan ramadhan? Kita memang tak mampu menandingi Imam Syafi'e tapi kita kena ada target untuk mencuba mengkhatamkan sekurangnya sekali dalam bulan Ramadhan. Ulama sependapat mengatakan malam lailatul Qadr jatuh pada malam yang 27 maka kita kena target malam yang ke 27 kita sudahpun khatam alQuran. 

Kiraan mengkhatam alQuran iaitu dengan bilangan muka surat sebanyak 604 dibahagikan dengan 27 malam. Dapat 22 muka surat yang perlu dibaca dalam satu hari. Bahagikan 22 muka surat untuk setiap 5 solat fardhu. Dapat 4-5 muka surat. Tak susahkan?

Malam lailatul Qadr lebih baik dari malam seribu bulan. Ulama menisbahkan seribu bulan itu sebanyak 83 tahun 5 bulan. Namun apa yang paling utama adalah 83 tahun Allah memberi ganjaran buat hambaNya yang terpilih. 

Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "Bani israel iaitu kaum terdahulu beribadah sehari seperti seribu bulan." Kita tidak mampu menyamai umat terdahulu maka Allah dengan sifat Ar Rahman dan Ar RahimNya, maka diturunkan malam lailatul Qadr untuk kita semua. 

Umat terdahulu selain beribadat mereka juga jihad fisabilillah yakni berperang melawan musih. Kita kat Malaysia ni apa yang ada hanya ibadah sahaja untuk dilakukan. Khatamlah al Quran, moga ia menjadi saksi bila berhadapan dengan Allah dan asbab untuk kita masuk syurga. 

Daripada Abu Hurairah, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya puasa itu bukan menahan daripada makan dan minum saja, hanyalah puasa yang sebenarnya ialah menahan daripada ucapan sia-sia (lagha) dan lucah/ mencarut (rafath), maka apabila seseorang mencacimu atau berbuat sesuatu yang bodoh kepadamu katakanlah: “Sesungguhnya aku sedang berpuasa”.”  [Hadith shahih riwayat Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban, dan Al-Hakim]

Ramadhan bulan penuh kesabaran. Kita diprovokasi dengan pelbagai mehnah ujian. Jualan murah untuk persiapan hari raya dimana provokasi pada keimanan kita, belum lagi provokasi tentang juadah berbuka puasa. 

Mencari malam lailatul Qadr: Walau masih awal namun kena menuai di awal Ramadhan. Masjid makin lengang bila demakin hampir pada akhir Ramadhan. Sepatutnya semakin ramai jika mereka memahami kelebihan lailatul Qadr tersebut. Seperti analogi larian pecut. Semakin dekat dengan garisan penanat maka semakin pecut. Maka janganlah kita membuang masa dan berlenggang untuk mencari dan mendapatkan malam lailatul Qadr. 

Contoh yang lain: Kerja 10 hari sahaja bos akan bagi 20 tahun gaji. Tapi Allah bagi lebih hebat. Cuma tidak nampak seperti nilai wang ringgit. Kalau kita nampak pasti kita sudah berkejar. Namun Allah menguji untuk melihat siapa yang beriman dengan sebenar-benar iman. Jadi jangan sia-siakan Ramadhan ini. Kerna mungkin ini Ramadhan terakhir bagi kita. Muhasabah diri dan kuatkan azam kita supaya dapat khatam alQuran kerna Ramadhan adalah bulan alQuran. InsyaAllah.

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com

Wallahu A'lam Bish Shawab - Hanya Allah Maha mengetahui apa yang benar.

0 comments: