Membuat Auto Scroll ~ Mysura's Diary

08 January 2010

Membuat Auto Scroll

Hari ini saya nak ajar macam mana nak buat auto scroll seperti di blog saya ini. Saya dapat tutorial ni dari Hapia Mesir. thanks. Jom kita buat...

1. Log in > Layout > Edit HTML
2. Copy code dibawah ni dan letak tepat pada bawah <head>


<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

<script src='http://raezen.fileave.com/scrolltop.js' type='text/javascript'>
</script>



3. Save kan template anda dan siap.


p/s : selamat mencuba.



7 comments:

auto sroll tu macam kat blog saya ni... apabila tekan disebelah kanan [seperti to the top] dia akan naik ke bahagian atas blog...

hi blogadmin,

nk tumpang xplain alang2 kat Fairosza;
auto scroll yg anak panah menghala ke atas kat sudut bucu bawah kanan ni.

klu x jmpa, blh la tgk kat blog team saya di http://usha-rapat.blogspot.com/

saya dah apply kt blog tu gk.

thanks blog admin for simple yet a great tutorial

ok, da miss 3 minit komen saya. haha...
bgs la dah xplain. lulz..

thanks NEO...jasamu dikenang...
skrg Fairosza dah faham ker...??
kalau tak paham saya dah letak gambar kat bawah post tu...

hahaha.. sy dah buat.. thanks..
sng sikit.. untuk blog yang post di panjang menjalar..

sama2 kembali sara....
singgah2 lah lagi ok...