Buat blog secara percuma. ~ Mysura's Diary

07 January 2010

Buat blog secara percuma.

Saya nak minta maaf sebab dah lama tak update blog saya. Bukan apa tapi tengah fikir apa yang nak diupdate.Hari ini saya nak promote website yang bagi orang buat blog secara percuma.Buat masa sekarang ni ramai yang menjinakkan diri untuk berblog. Tak kisah lah nak kongsi maklumat semasa, tutorial, download, ataupun diary. Memang dah terlalu banyak orang menggunakan blog pada era teknologi ini. Disini saya nak menyatakan beberapa laman website yang menyediakan peluang untuk sesiapa sahaja membuat blog mereka sendiri. Mungkin kebanyakannya dah tau dan ada juga yang belum tahu. Antaranya website tersebut ialah :

1. http://blogsome.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

2. http://tumblr.com/

Photobucket
website Tumblr. ni saya dah buat. Kalau nak tengok, klik ajer kat sini http://iamsura.tumblr.com . Saya rasa Tumblr. ni memudahkan penggunanya untuk membuat post, tak kiralah text, music, video, photo, link, chat dan quote. Bagi saya website ni memang bagus bagi orang yang baru dalam mencari sesuatu untuk dikongsi. [saya bagi 4/5 star] =)

3. http://blogspot.com/

Photobucket
Blogger ni memang tak boleh cakaplah, sebab saya menggunakannya. Mungkin anda juga menggunakannya. =) [saya bagi 4/5 star]

4. http://www.weebly.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

5. http://www.thoughts.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

6. http://www.sosblog.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

7. http://weblog.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

8. http://www.blogsboom.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

9. http://wordpress.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

10. http://iblog.net.au/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

11. http://createblogfree.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)

12. http://www.onsugar.com/

Photobucket
buat masa ni saya tak guna yang ini. So takder star. Kalau korang ada guna website ni boleh bagi star yer.. =)


saya rasa itu sahaja yang dapat saya kongsikan. kalau ada yang terbaru nanti saya postkan. Gambar ni adalah hakcipta saya. Jangan menggunakannya dimana2 kecuali dengan kebenaran saya =) [jika untuk promote website diatas : jangan lupa letak kredit iaitu saya]

10 comments:

hmm. byk betul yek.. klu buat byk2 mmg penat..
sbb nak kena update satu2.. huish..

siapa suruh buat semua...buat lah apa yang awak suka je atau ikut kemampuan awak...

sharing is caring.... InsyaAllah =) ..terima kasih sbb singgah blog and komen..

byk gak ek yg free..baru tahu

ehehhe...sebenarnya banyak lagi yang nak saya kongsi.. tapi nanti2 je lah... apa2 pun thanks... =)

Ok nk share sket la ilmu alang2. haha..best lak hangout kat sini.

if u guys attempt to have free blog, go for blogspot plz. wordpress yg free tu ada limited feature.

klu blogspot, korang boleh la ubah2 theme semua mcm orang kebanyakkan buat tu. klu wpress, limited theme je (utk free pya k).

tapi if u guys BELI domain dan hosting sndiri, go for either wordpress atau joomla (versi hosting sndiri boleh customize layout sume sndiri 100%).

Dua2 ni femes CMS (content management system). but i prefer wordpress (hosting sndiri) pasal sistem dia user frenly dan easy web crawler nk listkan kat search engine blog kita.

neway, nice effort for blogadmin for listing all this sites.

ohoho...itu pun saya tau tapi lupa plak nak tulis...

apa2 pun thanks banyak2 NEO...
singgah2 lah sini lagi yer... =)

multiply.com pun ok... dulu pnh guan, tp skang nk try blogspot pulak.. hehe..

@ NFAHK : oh..pernah guna multiply dulu eh..bagus2.. :D