Background di folder settings ~ Mysura's Diary

04 November 2009

Background di folder settings

Hari ni saya nak tunjukkan macam mana nak buat latar belakang pada mana2 foder yang ada..
Sebagai contohnya pada pendrive yang korang ada..

1. Buat folder baru dan namakannya sebagai Folder Settings. (klik kanan mouse, cari new dan cari folder kemudia klik. Namakannya sebagai Folder Settings)
2. Masukkan gambar yang korang nak buat sebagai background dalam Folder Settings tersebut. ( JPG atau JPEG sahaja. )
3. Kemudian bukak notepad yang baru, kemudian copy code dibawah ni dan paste kan kedalam notepad tadi.


[{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}]
Attributes=1
IconArea_Image=Folder Settings\LETAK NAMA GAMBAR KAMU DISINI.jpg

IconArea_Text=5


[ExtShellFolderViews]
{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}={BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}

[.ShellClassInfo]
ConfirmFileOp=44444


Sekarang ni korang cuma kena tukar kan ayat yang berwarma merah tu kepada nama gambar yang korang nak jadikanya sebagai latar belakang.

Tapi ingat! hanya jenis gambar yang jenisnya JPG atau JPEG sahaja yang dibenarkan..
Yang lain tak boleh!.
Kalau korang letak jugak, alamatnya tak menjadi lah yer.!

Segala pertanyaan, boleh komen diruang komen bawah. Terima kasih.


10 comments:

TAK LAH.... HEHHE..
KENAPA...??

sara..: awak silap buat kot..
bila buat ni kena hati2 skit...

nanti cuba try buat balik yer....

klu jpeg, kena tukar .jpg ke .jpeg ker??

window 7 rasanya mmg tak leh..eheheh :) only for XP :)