Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur... ~ Mysura's Diary

25 August 2009

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur...
Di manakah KLIA?...
Lapangan terbang KLIA ini merupakan lapangan terbang yang terbesar dan tersibuk di Malaysia. KLIA terletak di daerah Sepang, Selangor. Jika kita dari Kuala Lumpur, jarak perjalanan ke KLIA hanya 50 kilometer sahaja..

Bilakah KLIA dibuka?...
KLIA merupakan pusat kegiatan utama bagi Penerbangan Malaysia dan Air Asia yang mula beroperasi pada tahun 1998..

Konsep hutan?...
Pembinaan lapangan terbang KLIA adalah berkonsepkan lapangan terbang dalam hutan dan hutan dalam lapangan terbang.Ia bertujuan agar para pelancong yang datang ke Malaysia mendapat gambaran keindahan hutan hujan tropika di Malaysia. Lapangan terbang KLIA ini berpengang kepada cogan kata "Membawa Dunia Ke Malaysia Dan Malaysia Ke Dunia".
(Bringing the World to Malaysia and Malaysia to the World)

SEPANG: Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mencatat sejarah tersendiri apabila menerima anugerah Green Globe 21 (GG21) 2007 untuk kalai ketiga berturut-turut sejak tahun 2004..

.::. KLIA juga adalah lapangan terbang dan organisasi pelancongan pertama di Asia Pasifik yang menerima anugerah bagi mengiktiraf tahap kecekapannya dalam mengawal penggunaan tenaga dan kesan pencemaran alam sekitar serta komitmen terhadap masyarakat. .::.0 comments: