2011 ~ Mysura's Diary

Assalamualaikum.

Hello there! I am Maisurah Mazhar; 20 years old in 2012. I am wannabe Chef / Entrepreneur. I'm a simple person with a simple life. I just want to thanks to Allah the almighty because give me life to live in this earth. Last but not least, thanks to people who love me and caring for me. Nice to meet you :)

Islam

Dear Allah, I don't know your plan for me and at times it can be scary. But I know you have a purpose for me and everything I am going through is for good reason. insyaAllah. Islam is my way of life.

Photography

Let your words be few, and your exposures many. Life is like photography, we develop from the negatives.

Food and culinary arts

Variety's the very spice of life that gives it all its flavor. Food taste better when you eat it with your family. Good food, good life.

Lifetime

friendship means understanding, not agreement. It means forgiveness, not forgetting. It means the memories last, even if contact is lost. Relationship because of Allah feels pure and sincere.

05 December 2011

NOVEMBER



Assalamualaikum,
lama dah tak update blog ni. dah berswang dah pun. haha. tak dapat nak update sangat sebab takder masa, lagi sekarang ni tengah practikal. buku log prac pun tak update2 apatah lagi blog ni. kan?

oklah, post hari ni just nak share pasal Bulan November. kenapa? entah lah, awal2 lagi memang nak buat post updated blog pasal bulan november ni. ok lah banyak citer pulak. Bulan november ni banyak cabaran dan dugaan yang sy tempuhi. baik mahupun buruk :) tapi biasalah tu kan. lumrah hidup setiap manusia ada saja yang akan berlaku tanpa diduga. mula2 saya tukar template blog saya ni. amacam, ok tak? hihi :)

gambar hiasan.
UPSR dah pun berlalu jauh. apa yang best pasal UPSR ni? adik saya lah. Alhamdulillah dia dapat 5A. ingat nak beli hadiah untuk dia tapi tak der rezeki. hihi. lain kali, insyaAllah. Ayah saya belanja satu family makan kat Victoria Station atas kejayaan dpt 5A UPSR. apa lagi. sy pun merasa lah jugak kan. haha. thank you :) mula2 dtg Victoria Station tu rasa mcm, Wow! Nice place :)

gambar hiasan.
then, my father bought a new house. so, maybe satu masa akan dtg nnt, kami sekeluarga akan berpindah. seronok mmg seronok, tp nnt mesti rindu rumah lama. yelah dah berapa tahun duk kat puchong tu. huhu :(

gambar hiasan
Then on November 2011, I bought a new beg for my Nikon. nak jalan2 bulan 12 nnt gi sabah, kenalah cari beg yang sesuai nak angkat. takdelah sampai nak bawak beg besar atau bawak kamera je kan :) hihi

gambar hiasan.
then saya beli starbucks card. saja2 nak try :)

gambar hiasan.
i bought new phone and i like it :) hopefully can upgrade it next time

gambar hiasan.
Yang paling takleh lupa gi kat sports center sentosa ni. ni saya namakan dia sebagai dewan lee chong wei, yelah atas usaha Lee C W jugak..datang sini sebab kitchen staff ajak saya main badminton sama. so , saya pun joinlah. tempat ni besar sangat. court paling banyak mestilah badminton..hihi, pastu ada gymnasium, futsal, tempat body builder, n much more :)

gambar betul bukan hiasan. muahaha :p
then pada 11.11.2011 saya dengan tidak sengaja nyer, telah memecahkan lesung batu di kitchen hotel saya. tengah syok dok tumbuk kacang tanah untuk buat condiment rojak buah. tiba2 leh pecah! serious saya tak tumbuk kuat sangat. laagipun lesung batu tu yang dah reput and lama sangat -_- so jangan nak memandai salahkan saya :p muhaha...

rasanya itu je lah kot.  and one more thing, saya doakan supaya awak sentiasa dalam rahmat Allah. semoga cepat sembuh and leh la kita jumpa lagi nnt :') 

p/s: i know i love you, and you know that i love you.

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com Fight-oh OH! (^_^)

07 May 2011

Recipe dan Realiti



















Assalamualaikum..
Alhamdulillah, syukur masih lagi diberikan peluang untuk hidup
Hari ni saya nak share recipe Cream Caramel.
request drpd seorg sahabat FB saya (wawa) :D

Maybe recipe ni dah lama kan. tapi share je lah. sharing is caring en.
Harap penyampaian sy dapat difahami.
Bila dah tau tu , jgn lupa buat yer. Baru lah betul2 dpt tahu yg kita ni sebenarnya fhm tau dok. dok?
Ok lah, tnpa membuang masa lagi..

















Bahan2 :
-Gula (untuk caramel) 120gm [tp memandgkan sy xde penimbang saya agak dlm 12 sudu teh / tbsp]

-Gula  120gm
-susu UHT 250ml [nak senang, beli satu kotak susu yang saiz kecik mcm dlm gambar sbb mmg 250ml]
-telur 4 biji
-essen vanilla 1 sudu teh [nmpk cam bykkan, xpe ikut masing2. Saya mmg suka essen ni..hihi]

















Ok, dah tahu bhn, kita teruskan dengan cara2 nya pula.
mudah sahaja, jgn risau ;)

Pertama : caramel kan gula. Cara dia letak je gula atas pan non stick. Ingat yer, gula tersebut jangan dikacau atau diusik. Biarkan sahaja sampai cair berwarna coklat keemasan. Cara nak sebatikan gula tersebut adalah dengan mengerak-gerakkan pan tersebut. Ingat! jangan diusik guna sudu. Nanti gula tersebut boleh rosak. Oh ye. pastikan juga pan tadi betul2 kering. jgn basah. Kalau tak, gula tersebut akan berbuih (rosak ok). Faham? bagus..


Kemudian, bila gula tersebut sudah cair keseluruhan (jgn terlalu lama sampai hagus yer), tuangkan pada mold. Saya guna mold kecik yang mmg sesuai wat puding.


Ok, sekarang ni masukkan mold tersebut dlm chiller. Chill ok. jgn gabrah2. tak mau tak mau. Tak bagus tau. Tak baik punyer..~ ceh .. annoying -.-

Kedua, nak buat cream dia pula. Campurkan susu UHT, gula , essen vanilla dan telur pada suhu api yang tersangatlah rendah. Jgn besarkan api yer. Ingat! sentiasa kacau hingga sebati. jangan kacau ganas2! Chill man! Chill! Perlahan-lahan suda la.. aduiyyai..

Jangan terlalu lama pula. Sbb? kalau awak biarkan dlm kepanasn terlalu lama, telur yang ada dalam campuran tersebut akan masak. You know what I mean? yes! Overcook! tulah yang sy nak cakap tu. Thanks :D

















Ok, sekarang ni bila campuran tadi tu dah siap, ianya haruslah ditapis dahulu yer. Lagi banyak tapis, lagi tinggi kualitinya. Sebabnya, pasti banyak keladak dalam tu kan. dan kadang2 telur tu overcook. So, nak senang haruslah ditapis. Ok? Alright~ :D

Sekarang ni, bila campuran tadi dah ditapis, masukkan dalam mold yang sudah diisi dengan gula caramel (yang sebelum ni).

















Ok, bila dah setel semua, masukkan dalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama 20 - 25 minit.

















Oh ye, jangan lupa waktu bakar nanti pastikan cream caramel tersebut dibakar dalam takungan air. Err, faham dok? Ok, macam ni, Ambil satu loyang, isikan air dalam tu (separuh) kemudian masukkan mold cream caramel kedalam loyang tu. Faham? bagus :D Sebab? Bagi memudahkan ianya masak keseluruhan. Kita tak mau lah nanti yang bahagian atas je yang masak kan? so dengan meletakkan air, Ia dapat membantu untuk masak sepenuhnya, keselruh bahagian. Bak kata Maria Elena, CIRCULAR MOTION. haha~



Ok2...biarkan sampai dia siap. Kalau nak tahu dah siap atau tak, yang bahagian atas tu mcm keras sikit (tough). Bukan lembik sgt mcm air yer, dia akan keras mcm puding. Faham? Bagus~ :D

Bila dah siap, bolehlah masukkan dalam chiller. Lagi lama duk dlm chiller lagi sodap~ tak caya? boleh cuba :)

Ok, sekarang kalau nak keluarkan cream caramel tersebut daripada mold tu ada kaedahnya. Jangan ketuk or baling ok! Chill man! Chill! -.-
Caranya, ambik pisau (saiz kecil), kemudian potong di bahagian tepi sampai ada air gula (yang berwarna coklat keemasan) tu terkeluar. Itu maknanya dah ok lah tu. Hihi.
Sekarang ni, sediakan pinggan, picit secara perlahan ditepi cream caramel tersebut. Ianya pasti akan keluar. Ok? :D

Beberapa perkara yang perlu diambil kira :
1. Jangan biarkan ianya berbuih. Ianya akan merosakkan dan mencacatkan kecantikan (wajah) cik cream caramel tersebut.
2. Pastikan Gula dalam campuran betul2 cair (dissolve). Kalau tak, cik cream caramel akan tumbuh jerawat yang sangat ngeri T_T
3. pastikan buat dengan lemah lembut. Jangan ganas! Chill man! Chill! ayoo~ -.-
4. buat dengan penuh rasa kasih sayang. Ok :D
5. lepas dah buat, pinggan jgn lupa basuh! jaga kebersihan! Faham!? Bagus :D

banyaknya ayat yer, penat dah adik menaip -.- huh~

Oh ye, kalau nak tengok hasil Cream Caramel ni, leh tgok kat post sebelum ni [cik anggun dan cik cream caramel] :D

Ok~ tu je. 

Haa..nak kongsi lagi satu recipe yang simple mimple.... (err -.- apa2 jelah!)
Namo eh, roti telur bako (sempena filem hantu kak limah [kita bako je!! wee~]) haha~
sangat mudah..

Bahan : 
roti 2 keping
telur 1 biji

cara eh :
1. buat lubang pada 1 keping roti 
2. sapukan mentega pada lagi 1 keping roti (yang tidak berlubang).
3. cantumkan kedua-dua roti tersebut.
4. pecahkan telur dan letak pada tengah2 roti (lubang roti tersebut)

















5. leh letak sedikit lada sulah pada telur.
6. bako! dalam oven selama 8 minit pada suhu 180 darjah celcius. (ikut oven masing2 yer)
7. dah siap, keluarkan dan makan bersama sos chilliE

















Hmm...
kalau makan time tengah tengok Jaguh Kampung atau Master Chef Malaysia mesti syiokk~
en?

hihi~



















Ok lah, dah banyak sgt menaip ni. Dah kejang tangan. :D
ada masa kita jumpa lagi..
Assalamualaikum.. Wa'alaikumsalam..

















p/s: teringin nak masuk realiti show masakan. haha :D [perasan je lebih -.-]


Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com 


Fight-oh OH! (^_^)

06 May 2011

Cik Anggun dan Cik Cream Caramel..





Assalamualaikum..
sihat? Alhamdulillah..
hari ni nak share gambar cream caramel yang saya wat..
so maksudnya, model saya tuk hari ni adalah Cream Caramel!

woot woot~
tepi2, cik cream caramel nak lalu *annoying -.-

tanpa membuang masa, saya nak perkenalkan model saya tuk hari ni..
syiiookkk!

The model.

cik cream caramel ngan cik anggun aka anggur ;p

sodap eh..

The mold.

Impian menggunung ingin buat cik cream caramel ni, akhirnya, saya gi shopping gak :)
shopping kat Daiso Japan. just nak beli mold ni je..hihi~


lepas tu tgok movie (actually drama) in Japan :)
hihi~ crita ni serius, lawak sgt2..
apa yer, nama citer eh...
hmm.. entahlah, lupa, tapi tajuk belakang saya ingat lah.. : "Kenji"

C:

akhirnya, siap gak buat post tuk kali ni..
Alhamdulillah..
moga kita berjumpa lagi, (lain kali yer)



p/s: sy tak phm..

Original post at : http:/maisurah-mazhar.blogspot.com
Fight-oh OH! (^_^)

05 May 2011

Thinking...





Assalamualaikum.. [Kalau tak jawab dosa,kalau jawab sayang] :)
Hari ni nak share gambar biskut yang saya wat..hihi~
Hebat tak hebat biskut tu pandai posing.
Model saya untuk hari ni adalah biskut tu..
canteekk!

oh, btw tajuk post kali ni xde kena mengena.
Sbb?
haa, ni ceq nak habaq mai..
tengah pkir2 apalah yang sesuai untuk wat tajuk post kali ni..
tapi satu IDEA pun xda' masuk..
so, tengah dok pikiaq'...
lebih baik letak "pkir".
ye dok?
:)

back to the point..
picture of my today model ;p

ala-ala royal gitu..haha~

The Model.

Gambar kat bawah ni bukan biskut ye..
Noted that!
sajer nak bykkn gmbr n nak gemukkan perut..
haha~

oh yeah! ada org kata saya da gemuk.. betul ke? -.-
nampaknya saya pun kenalah diet, kan Puteri ;p

sajer xde keje.

opppss...

Nampaknya sampai disini sahaja.
masa untk post dah tamat [buat masa ni ;p]
lain kali kita jumpa lagi...



Assalamualaikum, Wa'alaikumsalam...

p/s: tgah dengar lagu syahdu~ C:

Fight-oh OH! (^_^)

DSLR


Legasi DSLR.
Hmmm..
Assalamualaikum.
Hari ni just nak share 3 gambar je.
sikit?
alahai korang bukannya kesah pun kan.
So?
3 gambar sudah memadai. (tambah 1 =4)

Canon EOS 1000D

Nikon D90

Nikon D3100

Antara kamera yang pernah saya guna selain D3000.
D90 best, gambar lawa. cuma berat -.-
EOS 1000D pun ok, gambar terang dan cantik. cuma susah nak setting -.-
D3100 terbaik, senang setting mmg sesuai untuk non pro mcm saya -.-
D3000 pun senang nak setting, cuma kekurangannya : tiada rakaman video.
Itu yang penting tu. Tapi xpe, lain kali je lah usya2 yer :)


Master Chef..hmm..
Ada masa saya tengok yer :/

itu je lah wat masa ni. 
Assalamualaikum, kalau tak jawab dosa. Kalau jawab sayang :]

Fight-oh OH! (^_^)

27 February 2011

hahaha ;p



Assalamualaikum...
haha~ hari ni baru ada sedikit rasa rajin nak update blog. kalau tak, memang takkan update sampailah cuti sememster. yelah, apa taknyer.. sekarang ni takder masa dengan penatnye lagi.. mcm2 hal nak setel assignment tak yah citer lah kan, berlambak..tapi InsyaAllah semua setel dengan cepat, tangkas dan betul..haha~ ;p

hari ni just nak update apa yang telah berlaku dan yang akan berlaku..InsyaAllah :)

plating kelas pastry DK2C2 :)
example :)
Kelas pastry ada practical, mmg best lah sbb dpt balik awal..haha~ kelas saya plating mmg terbaik... :) rasa happy je ngan kelas ni...

Lepas tu masuk baker's club memang banyak benda belajar, walaupun hari2 buat product yang sama untuk jual, tapi skill mmg hari2 terbaiklah kan... bak kata chef syafiq :) hihi..

untuk di serve kat hotel :)
cake :)
hors doeuf :)
Lepas three, kelas ice carving pulak...

todak weih ;p
todak menyerang uitmpp.. ;p
haaa....lepas four, ni yang paling best nak citer ni... program IKRAM mmg the best..dah lah the best pastu best giler..hhaha...suka hati lah wieh..saya pun tak faham ;p

pemandangan sekolah je ;p
daun ke? ;p
bendera sekolah ;p
sebenarnya nak letak gambar lagi...tapi malas..sorry erk.. ;p pandai2 lah cari gambar tu kat FB IKRAMUITMPP... sekolah ni namanya Sekolah Menengah Sains Kepala Batas.. singkatan SMSKB... sekolah pertama yang saya rasa mcm nak naik gila sbb pelajar3nya gila2..hahah~ sorry to say tapi mmg hakikat..nak handle diorg semua pun tak larat... (-_-") fuhh!!

Lepas five..dan ini yang terakhir.. saya masuk pertandingan Marathon dan Indahnya UiTMPP (photography)...hihi~ doakan saya berjaya yer.... :) dan banyak lagi program dan seminar yang akan dtg... semoga apa yang akan berlaku nnt diredhoi oleh-Nya :) Amin...

hihi~ oklah..byk merapu nnt mcm2 kluar pulak.... ok lah.. sampai disini sahaja.. ada masa saya update lg yer.. terima kasih masih setia baca dan komen di blog saya.. Assalamualaikum~





Fight-oh OH! (^_^)

08 January 2011

Oh! part2



hmm...Assalamualaikum..
takder benda nak diceritakan wat masa ni. Sbb mmg otak sekarang ni geliga nak balik rumah! kat sini lagi bosan dari kat rumah. mungkin sebab tak biasa duk kolej baru kot.. (kolej kristal :P)...dan seperti yang telah dijanjikan, saya nak update pasal gundam yang saya pasang. sebenarnya dah pasang and siap lama, cuma hari ni je sempat nak update and on9. wifi xde! huhuhu (T_T)..ni pun pinjam beruk band kawan.. dah lah line pun mcm hampeh.. ok lah tanpa membuang masa...

Gundam..
persiapan :)..
manual..
kepala dah siap dipasang..
badan pula :)....
tangan pula...
seterusnya kaki :)...
perisai bahagian sisi..
bang! ;p...
pedang...
perisai di belakang..
perisai di sisi...
sebelum..
selepas...
lepas tu waktu nak beli barang kat JJ, terjumpa pulak sesuatu yang mmg giler2! haha.. Famous Amos...!

ooohhh!! famous amos!!.. :)
yum~
ni pulak meja belajar saya...haha~ paling kemas dan cantik dalam rumah dan kemungkinan juga satu kampus...hahahahaha~ xD
gurau je, sajer nak over2...alaa....jgn laa marah! main2 pun xboleh :P hihi~

meja study saya :)...
Ok lah...itu je...

p/s: tak sabar nak balik! :D

Fight-oh OH! (^_^)